Nieuwsbrief

De Vlaamse Logo's blazen liever bellen dan rook om de campagne #generatierookvrij te ondersteunen.
Minister Vandeurzen lanceert campagne "Wees niet gek. Doe de tekencheck".
Het evaluatierapport van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid 2017 is er.
De ontdekking van jouw gezonde school is een boeiende en avontuurlijke reis. Stap 13/10 in onze ruimtesonde! In één dag ontdek je nieuwe planeten, nieuwe onderdelen voor jouw 'schoolraket', ...!
Maak de avontuurlijke reis naar een gezonde school! - Logo Zenneland 13/10/2017
Bijna 60% van wie psychische problemen heeft, praat er niet over en zoekt geen hulp. De campagne wil duidelijk maken dat iedereen hier een rol in kan spelen.
Laat leerlingen uit de basisschool elke dag minstens één kwartier bewegen en leg mee de afstand naar de zon af!
Schrijf je klas in, blijf rookvrij en win! Jaarlijks gaan duizenden jongeren de uitdaging aan om zes maanden rookvrij te blijven of het te worden.
Neem met je klas een filmpje op waarin jullie één van de 10 Woogie Boogie-moves uitvoeren en maak kans op een te gekke prijs!
Met Valentijnsdag, het feest van en voor de geliefden, wil het CvKO iedereen oproepen om ook steeds van jezelf te houden en zorg te dragen voor je eigen lichaam.
Neem deel aan het onderzoek naar psychisch welbevinden bij de Vlaming.
Belgen nemen massaal deel aan Tournée Minérale, de campagne van VAD/De DrugLijn en Stichting tegen Kanker. Doe jij ook mee?
In maart zetten we graag met jouw hulp het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker in de kijker. De website www.bevolkingsonderzoek.be, de uitnodigingsbrief en de folder kregen een heuse 'make-over'.
Heb jij al gezondheidsacties in petto voor 2017? Doe hier inspiratie op! Contacteer ons voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie op het werk, in je gemeente, op school of in je omgeving!
Tijdens de Gezondheidsconferentie Preventie op 16 en 17 december 2016 werd de overkoepelende gezondheidsdoelstelling vastgelegd.
Hoe zorg je er als kinderdagverblijf voor dat baby's en peuters voldoende bewegen? Welke dranken geef je die kleine rakkers best? En welke tussendoortjes zijn écht gezond? Het project 'gezonde kinderdagverblijven' zet het voor je op een rij.
Het VIGeZ zoekt kleuterklassen die Woogie Boogie II willen uittesten. Het project is een uitbreiding van het reeds bestaande Woogie Boogie en daagt leerkrachten uit het lang stilzitten in hun kleuterklas aan te pakken.
Het resultaat luidt: “Alcohol is een schadelijke stof. Om de risico’s van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week.”
We inspireren je graag met concrete voorbeelden van Liever Actiever, een gezondheidsproject dat meer bewegen en minder zitten stimuleert bij volwassenen. Met de focus op inactieve ouderen en kwetsbare groepen.
Vandaag stelt VAD de nieuwe richtlijn voor alcoholgebruik voor op haar jaarlijkse studiedag.
Think Life heeft als doel mensen beter te leren omgaan met zelfmoordgedachten.
10 tot 20% van de mama's krijgt een postnatale depressie. En toch blijft het onderwerp taboe. De sensibiliseringscampagne wilt aantonen dat mama's niet perfect moeten zijn en niet 'fulltime' mama moeten zijn. Steun verkleint namelijk de kans op een postnatale depressie.
Een relatie moet je koesteren, maar in elke relatie kan het al eens minder goed gaan. Voor veel relaties kan een beetje meer tijd en aandacht voor elkaar al wonderen doen.
Vlaams minister Jo Vandeurzen stelt op 26 oktober 2016 samen met het Centrum voor Kankeropsporing het jaarrapport 2016 van de bevolkingsonderzoeken voor.
Stichting tegen Kanker en VAD organiseren samen één maand zonder alcohol, namelijk: februari 2017.
De Vlaamse Logo's waren op zaterdag 15 oktober 2016 samen met 60 andere standhouders aanwezig op de huisartsenconferentie van Domus Medica in Antwerp Expo.
Op de gezondheidsconferentie van 16 en 17 december 2016 zullen nieuwe gezondheidsdoelstellingen voorgesteld worden. Deskundigen werden al nauw betrokken bij de voorbereidingen van de gezondheidsconferentie. Via een online enquête kan nu ook het brede publiek zijn stem over de toekomst van het preventieve gezondheidsbeleid laten horen.
Op maandag 24 oktober 2016 zitten alle betrokken ministers samen in een interministeriële conferentie om een alcoholplan goed te keuren.
Eerste vijf clubs in onze regio behalen het ‘Sportivos brons’. Vijf clubs, die afgelopen winter Sportivos uitgetest hebben, ontvangen nu het bronzen Sportivos-label als erkenning voor de inspanningen.
NokNok wil de geestelijke gezondheid van jongeren versterken door het thema bespreekbaar te maken.
Met Woogie Boogie pakken het ViGeZ én Disney Benelux het lang stilzitten bij kleuters (3-6 jaar) aan.
Naar aanleiding van de hoge temperaturen en de verwachte hoge ozonconcentraties wordt de waarschuwingsfase van het hitte- en ozonplan geactiveerd.
ma 10/10/2016 - Provinciehuis Leuven of PIVO Zellik
Met de campagne 'Laat ze zien hoe het moet' worden ouders op een leuke en luchtige manier bewust gemaakt van hun voorbeeldrol op het vlak van gezond eten en voldoende bewegen.
Help mee mensen te informeren over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.
Tutti Frutti is het bekende fruitproject voor scholen. Samen met heel de klas eten de kinderen op een vaste dag in de week een stuk fruit als tussendoortje.
Naar aanleiding van de hoge temperaturen en de verwachte hoge ozonconcentraties wordt de waarschuwingsfase van het hitte- en ozonplan geactiveerd. Deze fase start op woensdag 24 augustus 2016 en loopt tot zondag 28 augustus 2016.
Griep treft elke winter 1 op de 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Jaarlijkse griepvaccinatie biedt de beste kans om zonder griep de winter door te komen.
Met de ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen‘ willen het VIGeZ en de Vlaamse Logo’s leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs aanmoedigen om niet te roken of helpen om te stoppen met roken.
De DrugLijn beantwoordt cannabisvragen van jongeren en hun ouders.
De Vlaamse overheid legt nieuwe gezondheidsdoelstellingen en preventiestrategieën vast voor de periode van 2017 tot 2025. Tijdens de regionale toetsingsmomenten kan je feedback geven.
Op sportwijs.be, een nieuwe website van CAD Limburg, vinden sporters en sportclubs informatie en preventieve materialen rond middelengebruik en gokken.
Tijdens de masterclass leer je hoe je je lokaal gezondheidsbeleid doet uitgroeien tot een succesvol verhaal dat je inwoners niet alleen aanspreekt, maar ook engageert. Een lokaal gezondheidsbeleid met impact, dat máák je, met vakmanschap.
Masterclass Gezonde Gemeente lokaal gezondheidsbeleid
Een niet te missen masterclass georganiseerd door VIGeZ en de Vlaamse Logo’s met de steun van VVSG.
Als je de symptomen van een beroerte snel herkent, dan kan je hersenschade beperken. Elke minuut telt. Herken jij een beroerte?
10.000-stappenclash: Halle-Vilvoorde wint over de hele lijn, et kampioenen Bever en Zemst op kop!
Met de ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen‘ willen het VIGeZ en de Vlaamse Logo’s leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs aanmoedigen om niet te roken of helpen om te stoppen met roken.
Rookvrije klassen
Ziehier, ziedaar ... het aanbod Gezonde School 2016 2017 is klaar!
Vanaf 15 mei tot en met 30 september 2016 loopt de waakzaamheidsfase van het hitte- en ozonplan en worden de temperatuur en de ozonconcentraties nauwkeurig opgevolgd.
Tijdens de actiemaand baarmoederhalskanker wordt het bevolkingsonderzoek naar de ziekte in de kijker gezet. Pak het aan voor het jou aanpakt!
Kampioen Zemst daagt de gemeenten in onze regio uit! Welke gemeente wint de 10.000-stappenclash in 2016? Volg het op RINGtv!
De zelfmoordlijn beantwoordde in 2015 meer dan 18.000 oproepen, een verdubbeling op vijf jaar tijd.
Scholen, jongeren, zorgverstrekkers… kunnen hier terecht voor allerhande informatie over roken en rookstop.
Het VIGeZ nodigt alle Vlaamse gemeenten uit om deel te nemen aan de driejaarlijkse bevraging die peilt naar het gezondheidsbeleid voor de bevolking.
Het Centrum voor Kankeropsporing stelt dat het belangrijkste objectief van de gezondheidszorg - naast een langer leven - ook kwaliteit van het leven moet zijn.
Presentaties van de studiedag op 14 januari 2016.
Reactie van Dr. Patrick Martens, Directeur Centrum voor Kankeropsporing op artikel in De Standaard (16/01) “Massale kankerscreening redden geen levens”
Verslag & afspraken na overleg tussen vaccinatoren en opvangcentra, -organisaties (1 en 4 februari 2016)
Schrijf je snel in en leid je gemeente naar de overwinning!
"Dikkedarmkanker? De pot op!" is de slogan voor de actiemaand maart 2016. Een campagne, een fotowedstrijd en nog veel meer! Je leest er alles over op www.depotop.vlaanderen.
Projectvoorstellen zijn welkom tot en met 31 augustus bij de Vlaamse Landmaatschappij.
Volkstuin
Logo Zenneland wenst je een gezond 2016 met de gezondheidskalender!
Sappig, knapperig en supergezond: een appel is de ultieme snack voor op de speelplaats. En wie weet winnen jouw leerlingen er wel een kookworkshop mee. Dus haal de knutseldozen en kleurpotloden boven, want de klas die de knapste affiche maakt valt in de prijzen.
TF
BOB wordt 20. En dat wordt gevierd met een nieuwe eindejaarscampagne.
BOB
Wist je dat ongeveer 1 Vlaming op 4 tussen 55 en 75 jaar elke dag alcohol drinkt? Tien jaar geleden was dit nog maar 1 op 8.
Ouder worden en alcohol
Een praktische studiedag voor bedrijven in de sociale economie
Dé stappencompetitie tussen alle Vlaamse gemeenten.
10.000 stappen clash
Bedrijvenpark Kortrijk-Noord, Kringloopcentrum Leefbaar Wonen uit Brugge en Engiplast uit Lokeren sleepten op 7 oktober de nv gezond award in de wacht. Ze kregen de prijs, omdat ze aandacht hebben voor de gezondheid van hun werknemers.
nv gezond award
Een ontmoeting van ideeën en de adviezen om ze te verwezenlijken
Welke KMO legt de meest inventieve gezondheidsacties voor en sleept de award in de wacht? Op 7 oktober worden de winnaars bekend gemaakt.
nv gezond
Het VIGeZ lanceerde het aanbevelingsrapport 'Lang stilzitten'. Daaruit blijkt dat we gemiddeld 9 uur per dag stilzitten. En dat is niet goed voor onze gezondheid.
Lang stilzitten
De week van de Geestelijke Gezondheid is een uitstekende gelegenheid om het taboe rond dit onderwerp te doorbreken. Wat organiseer jij? Wat dacht je van een Te Gekke Rally? Of een Kwis? Zilverwijzer?
Water leren drinken in een wondere waterwereld van piraten, waterprinsessen en een wonderwaterschat. Wat wil een kind meer?
Doe mee met jouw gemeente, organisatie, praktijk, ... en schrijf nu al in om materialen te reserveren of acties in te plannen.
Gezondheid op school? Natuurlijk! Met dit aanbod zetten we je alvast op weg. Op onze site vind je de digitale versie. Scholen ontvangen een pakje gedrukte exemplaren via het CLB.
Het International Convention Center in Gent is op vrijdag 16 en zaterdag 17 december 2016 het decor voor de Gezondheidsconferentie Preventie, een belangrijke gelegenheid voor iedereen die begaan is met zorg en gezondheid in Vlaanderen.
Warme zomerdagen kunnen door de hoge temperatuur en ozonpieken ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.
Gezonde soep heb je in alle variëteiten, volgens de ingrediënten en de bereiding. Je hoeft geen topkok te zijn om lekkere soep te maken. Zo werkt het ook met gezondheidsbevordering en ziekteprevente!
Heel wat gemeenten doen tal van acties en projecten op vlak van gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Logo Zenneland ondersteunt hen hierbij.
Logo Zenneland ontwikkelde met steun van de provincie Vlaams-Brabant het nieuw project 'Gezond leven in een gezonde woning'.
31 mei is Werelddag zonder Tabak. Hét moment om stil te staan bij de gevolgen van roken.
Werelddag zonder Tabak
Van 18 tot en met 24 april vindt de vijfde Week van de Valpreventie plaats.
valpreventie
Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) brengt jaarlijks het middelengebruik van jongeren in kaart via een leerlingenbevraging.
Volg Logo Zenneland op facebook en Twitter! Tips, foto's van acties en nog veel meer!
Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft elke vrouw van 25 tot 64 jaar de kans elke drie jaar een uitstrijke te laten nemen.
16.557 leerlingen laten de sigaret links liggen.
Campagnefilm ter gelegenheid van De Week Van De Opvoeding. Deze jaarlijkse campagne van 16 tot 23 mei wil alle ouders en opvoeders erkennen in hun opvoedingscapaciteiten.
Het komende weekend en maandag wordt zeer warm weer voorspeld. Daarom geldt van zaterdag tot maandag de waarschuwingsfase van het hitteplan.
Van 15 mei tot 30 september loopt de waakzaamheidsfase rond warme dagen. Help mee de aandachtspunten te verspreiden.
De televisiereeks '13 Reasons Why' op Netflix doet heel wat stof opwaaien. Bezorgd om deze reeks? Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) geeft advies hoe je jongeren kan ondersteunen bij het bekijken van deze reeks.
Sneller, handiger, gezonder ... doe je voordeel met de fiets. Eén dag per week op je zadel maakt al een groot verschil. De echte VeloVedet? Dat ben jij!
Hoe zorg je er voor dat een initiatief ter promotie van beweging bij ouderen succesvol is? Met welke drempels en succesfactoren hou je best rekening?
'Voor mij ben jij top, denk ook eens aan een stop'. Tabakstop, de gratis rookstophulpdienst van Stichting tegen Kanker stelt zijn jaarcijfers en nieuwe postkaartcampagne voor.
Supermama's denken aan alles. Of toch bijna. Stuur je mama op Moederdag een videoboodschap met je persoonlijke wensen en een herinnering om tijdig deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.
De deadline voor het indienen van jouw innovatief onderzoeksproject of praktijkinitiatief bij de Prijs Dr. Arlette Wertelaers voor valpreventie bij ouderen nadert!
De Zelfmoordlijn blijft op zoek naar vrijwilligers met talent om met mensen in gesprek te gaan.
2016 werd voor De DrugLijn het op twee na drukste jaar ooit.
Eén van de sterktes van deze campagne is dat we willen werken met getuigenissen van mensen om de campagne herkenbaar te maken voor een breed publiek. Help je mee deze oproep te verspreiden?
De jury verkoos een organisatie die valpreventie op een veelzijdige manier in de kijker zet en voldeed aan alle vooropgestelde criteria: een origineel initiatief, met extra aandacht voor moeilijk te bereiken senioren en een samenwerking tussen verschillende actoren.
De tabakstop app geeft tips, advies en feedback op maat aan rokers die willen stoppen. Moeilijk momentje? De paniekknop helpt hen erdoor. Wie rookt, maar (nog) niet wil stoppen, vindt op de app heel wat informatie.
Op 1 juni vond de eerste projectdag plaats. Tijdens dit ontmoetingsmoment stelde de partnerogrni
www.samenveerkrachtig.be, de website van de Tiendaagse Geestelijke Gezondheid, staat sinds 13 juli online.
Het VIGeZ en Odisee Hogeschool zijn op zoek naar 20 zwangere vrouwen die roken om mee te werken aan een kwalitatief onderzoek.
Het Cedric Hèle Instituut voert, in opdracht van minister Vandeurzen, een onderzoek naar de noden van de eerstelijnszorgverleners in het omgaan met psychosociale problemen van kankerpatiënten.
chi
Benieuwd wat je allemaal kan doen voor een gezonde, productieve vergadering? Ga aan de slag met de Gezonde Vergaderbox.
11 bedrijven gaan de strijd aan tijdens de eerste 10.000-stappenclash voor bedrijven.
Door het grote succes maken we er dit jaar een tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid van. Zorg dragen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht.
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker blijft sterke resultaten boeken.
We bundelen enkele zaken uit ons aanbod tot een gevarieerd menu. Bekijk ons aanbod aan workshops, materialen en andere toffe ideeën. Wij helpen en ondersteunen je!
De griepvaccinatieperiode loopt van half oktober tot half november. Wil je mee griep helpen voorkomen? Zorg dat risicopersonen zich elk jaar laten vaccineren.
Vanaf dit najaar bestaat er ook een versie van de Goed-Gevoel-Stoel speciaal voor de werksetting. Een goed-Gevoel-Stoel helemaal op maat voor sociale economiebedrijven.
Teken leven overal: in je tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in je huid en zo kan je ziek worden
We vereenvoudigen de subsidieregeling van de schoolprogramm's 'Tutti Frutti' en 'Melk op school' en steken het hele concept in een eigentijds jasje.
Vanaf 1 juni zullen ook 55-jarige Vlamingen automatisch een uitnodiging met gratis stoelgangtest ontvangen.
Wint jouw onderneming de Gezond Werken Award?
Op dinsdag 5 december 2017 vindt de uitreiking van de Gezond Werken Award plaats.
Logo Zenneland nodigt je uit om op 30 november 2017 een kijkje te nemen in de toekomst. Hoe ziet jouw ideale gezonde gemeente en regio eruit in 2020?
Zorg ervoor dat jouw inwoners kunnen meestappen, schrijf je gemeente snel in op de 10.0000-stappenclash tussen gemeenten. Misschien worden jullie wel de fitste gemeente van Vlaanderen!
Zet mee de zelfzorgcampagne 'Leef zonder filter' in de kijker en zorg ervoor dat deze boodschap bij de doelgroep terecht komt!
Te Gek!? start op 21 april 2018 een nieuwe campagne rond het thema internering onder de naam 'Van Gevangenis naar Zorg'.
Help kinderen zoveel mogelijk aan een rookvrije omgeving. Ontdek hoe jij mee kan bouwen aan een rookvrije toekomst voor de jeugd!
We nemen graag jouw mening mee in de verdere ontwikkeling van het project 'procesbegeleiding voor de woonzorgcentra'.
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen