Nieuwsbrief

Gezonde Gemeente

Inwoners aanzetten om gezonder te eten? Actie ondernemen om hen te doen stoppen met roken? Ervoor zorgen dat ze zich fit in hun hoofd voelen? Dat kan. Met Gezonde Gemeente zet je het gezondheidsbeleid op de lokale agenda van je stad, gemeente, OCMW, wijk of buurt.

Als lokaal bestuur sta je dicht bij de inwoners. Je bent dus goed geplaatst om gezondheidspromotie, ziektepreventie, een gezonde leefstijl en –omgeving dicht bij burgers te brengen.

Voor wie?

Inwoners, professionals, verenigingen en het personeel van lokale besturen

Wie kan werken aan een gezonde gemeente?

Steden, gemeenten, OCMW’s, wijken of buurten

7 tipfiches over 7 succescomponenten van een Gezonde Gemeente 

Op zoek naar concrete tips, literatuur of achtergrond bij elk van de 7 succescomponenten van Gezonde Gemeente? Lees dan zeker de onderstaande 7 tipfiches. Je vindt er zowel makkelijke als meer uitdagende tips, maar steeds haalbaar voor elke Gezonde Gemeente met ambitie. Elk Logo beschikt over fiches die per Logo gepersonaliseerd zijn zodat je perfect weet welke services wij jou kunnen bieden. 

Bestuurskracht

Burgerparticipatie

Communicatie

Langetermijnvisie

Intersectorale samenwerking en netwerking

Langetermijnvisie

Lokaal bestuur als voorbeeld

Mix van acties

Hoe werkt het?

Heel wat gemeenten verhoogden hun inspanningen op vlak van gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Tal van acties werden opgezet. Fantastisch! Maar zijn deze inspanningen altijd duurzaam?

Welke langetermijnvisie voor gezondheid bestaat er in jullie gemeente? Welke acties die worden georganiseerd in de gemeente passen binnen het beleidsplan voor gezondheid? Hoe kunnen we intersectoraal samenwerken en netwerken om dergelijk beleid op touw te zetten?

Logo Zenneland streeft ernaar om gezondheid op een duurzame wijze op te nemen in het beleid. Het project ‘Gezonde Gemeente’ biedt daarvoor de ideale kapstok. Een beleid rond gezondheid is immers best gebaseerd op een visie die gedragen wordt binnen de gemeente en door haar partners. Dit zijn maar enkele van de vragen die helpen om een visie rond gezondheid binnen elke Gezonde Gemeente te definiëren om nadien te vertalen in relevante acties.

Gezonde Gemeente is een stappenplan voor elke gemeente met de focus op duurzaamheid. Waar vandaag ‘Gezonde Gemeente’ ingevuld wordt door een waaier aan acties rond preventie en gezondheid, wordt het morgen een gefundeerd langetermijnbeleid. Op basis van partnerkeuzes, overleg, de noden en demografische parameters binnen de gemeente worden verschillende prioriteiten vastgelegd, zodat een beleid in het belang van de gezondheid van alle inwoners kan opgesteld worden. 

Logo Zenneland is een adviseur voor en lid van de werkgroepen die dit traject bewerkstelligen.

Ben je van de regio Zenneland en wens je meer informatie over Gezonde Gemeente?

Dat kan. Ons team staat voor je klaar!

 • Ellen (ellen@logozenneland.be)
  staat klaar voor de gemeentes: Overijse, Ternat, Roosdaal, Zemst en de faciliteitengemeenten Drogenbos, Linkebeek, Kraainem, Sint-Genesius-Rode, Wemmel, Wezembeek-Oppem en Wemmel
 • Emilie (emilie@logozenneland.be
  staat klaar voor de gemeentes: Gooik, Hoeilaart, Kapelle-op-den-Bos,  Londerzeel, Pepingen, Tervuren en Zaventem
 • Lien (lien@logozenneland.be
  staat klaar voor de gemeentes: Asse, Beersel, Dilbeek, Liedekerke, Lennik, Steenokkerzeel en Vilvoorde
 • Natalie (natalie@logozenneland.be
  staat klaar voor de gemeentes: Affligem, Bever, Galmaarden, Grimbergen, Herne en Opwijk
 • Ruth (ruth@logozenneland.be
  staat klaar voor de gemeentes: Halle, Machelen, Meise, Merchttem en Sint-Pieters-Leeuw.
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen