Nieuwsbrief
← Vorige
Veilig communiceren rond Suïcidepreventie
Op www.zelfmoord1813.be/media vind je alle richtlijnen, tips en perscontacten om het thema zelfdoding zorgvuldig aan bod te brengen in de media.
Mediarichtlijnen voor journalisten
Het delen van een verhaal of een nieuwsbericht over zelfmoord heeft een effect op de gedachten, gevoelens en het gedrag van anderen. Het thema zelfmoord in de media brengen, kan dus zorgen voor een betere bespreekbaarheid, maar het houdt ook risico’s in. Daarom is een zorgvuldige berichtgeving van levensbelang. De mediarichtlijnen voor journalisten zijn wetenschappelijk onderbouwd en omvatten praktische tips.
Tips voor sociale mediagebruikers
Hetzelfde geldt voor sociale media. Hoe je een post over zelfmoord brengt is belangrijk en gebeurt best op een veilige manier. Voor sociale mediagebruikers en influencers werden tips op maat ontwikkeld.
Adviezen voor fictiemakers
Blootstelling aan verhalen over zelfmoord, zelfs als die fictief zijn, kan kwetsbare personen die met zelfmoordgedachten zitten steunen, maar soms ook triggeren om tot een zelfmoordpoging over te gaan. Daarom is het als fictiemaker van belang om je bewust te zijn van de mogelijke impact die een tekst, boek, film of theatervoorstelling kan hebben op kwetsbare personen.
Tegelijkertijd kan fictie helpen om suïcidaliteit meer bespreekbaar te maken. Hoe dit zorgvuldig kan en waar je als fictiemaker best rekening mee houdt, lees je in de brochure met adviezen voor fictiemakers.
Getuigenissen rond zelfdoding
Getuigen over eerdere zelfmoordgedachten, -pogingen of verlies van iemand aan zelfdoding kan helpen in het herstel- en rouwproces van de getuige en anderen, maar kan ook veel emoties met zich meebrengen en een aanzienlijke impact hebben op getuigen en kwetsbare mensen die de getuigenis horen of lezen. Het is daarom van groot belang om zorgvuldig te werk te gaan met getuigenissen en persoonlijke verhalen rond dit thema. Op de website van Zelfmoord1813 worden tips gegeven om rekening te houden met een aantal zaken vooraf aan de getuigenis, tijdens en na de getuigenis.
Consult en vorming
Als journalist of mediamaker kan je steeds terecht bij het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) bij vragen of bij nood aan advies (bv. bij het schrijven van een artikel). VLESP biedt ook kosteloos lezingen en vormingen op maat aan journalistieke opleidingen en redacties.