Nieuwsbrief
← Vorige
Hulp KOMt van PAS: de hulpverleningscarrousel op school
Tijdens de Hulpverlenigscarrousel stellen hulpverleningsorganisaties zich voor op een ludieke en interactieve manier. Deze voorstelling wordt op maat gemaakt van de doelgroep: jongeren, mensen die tewerkgesteld zijn in de sociale economie of volwassenen.
De Hulpverlenigscarrousel is meestal gekoppeld aan een actie of een specifiek project rond geestelijke gezondheid en mentale veerkracht (zie ook www.geluksdriehoek.be). De Hulpverleningscarrousel doorbreekt taboes rond 'hulp durven vragen' en 'durven praten over je problemen'.
De deelnemers worden verdeeld in groepen. Elke groep start bij één van de aanwezige organisaties en schuift na een afgesproken tijd door naar de volgende organisatie. De deelnemende organisaties kunnen zijn: Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), Jongeren Advies Centrum (JAC), Centrum Geestelijke Gezondheid (CGG), OCMW, Wijkagent, Huisarts, Preventiedienst politie, CLB en eventueel interne leerlingbegeleider, intergemeentelijke preventiewerker, gemeentelijke jeugddienst, zelfhulpgroepen...
Op het einde van de carrousel wordt een 'hulp KOMt van PAS'- bladwijzer meegegeven waarop lokale contacten naar hulporganisaties genoteerd staan. Deze wordt dan ook telkens op maat van de school/gemeente gemaakt. Deelnemers kunnen hem ook zelf personaliseren.
Specifiek voor de scholen: goed om rekening mee te houden!
- De Hulpverlenigscarrousel kan voor elke graad georganiseerd worden, maar bij voorkeur worden maximum 2 graden uitgenodigd per dag.
- Elke organisatie krijgt een 12-tal minuten om zich voor te stellen --- leerlingen moeten 7 groepen doorlopen, goed voor 84 minuten. Rekening houdend met doorschuifsysteem, mag je 2 lesuren rekenen om het volledige traject te doorlopen.
- Als je groepen van 20 leerlingen neemt, kan je maximum 140 leerlingen tegelijkertijd laten deelnemen.
- De voorstelling gebeurt meestal in de school zelf, maar kan zeker ook op locatie. Belangrijk is vooral dat er voor elke organisatie een ruimte is voorzien.
- Indien de concrete actie een nabespreking vraagt, kan er achteraf extra in klasverband worden gewerkt.
Voor wie?
Jongeren, volwassenen en ook meer specifiek: mensen die tewerkgesteld zijn in de sociale economie
Wie kan hiermee aan de slag?
Schooldirecties en leerkrachten, CLBs, hulporganisaties, lokale besturen, OCMW, burgerorganisaties,...
Wil je rond het thema hulpverlening werken? Goed idee!
Neem contact op met Lien Sergooris via lien@logozenneland.be of bel naar 02 582 75 91.