Nieuwsbrief

← Vorige

Vorming - Actieve kinderopvang

Hoe zorg je ervoor dat kinderen voldoende bewegen? Wat is een actief spel? En welke dranken en tussendoortjes zijn gezond? Ook in de buitenschoolse kinderopvang is het belangrijk dat kinderen gezond eten, voldoende actief zijn en niet te lang neerzitten.

Het project 'Actieve kinderopvang' focust op de invulling van een kwaliteitsvol beleid rond beweging, voeding, en de preventie van lang stilzitten binnen de buitenschoolse opvang. Je krijgt een hoop tips en materialen mee om je eigen buitenschoolse opvang energieker te maken.

Actieve kinderopvang biedt concrete ondersteuning aan de hand van een vorming voor de begeleiders en coördinatoren. Via de vorming word je geïnformeerd en gesensibiliseerd over de bestaande aanbevelingen rond gezonde voeding, beweging en lang stilzitten, en leer je om een beleid rond deze gezondheidsthema’s op te starten of verder uit te bouwen.

Tijdens de vorming ontvang je ook handige materialen, onder andere:

  • een uitgebreide handleiding met alle thematische en praktische info om aan de slag te gaan
  • een screeningsinstrument om het huidige voedings- en bewegingsbeleid te screenen, verbeterpunten voor te stellen en acties te formuleren
  • een Gezond gedacht bordspel voor het personeel om draagvlak te creëren en iedereen te sensibiliseren rond de verschillende gezondheidsthema’s.
  • 80 leuke actieve spelfiches voor de kinderen, waar je enkel kosteloos of goedkoop materiaal voor nodig hebt. Elk spel heeft drie niveaus, zodat kinderen van alle leeftijden kunnen deelnemen.
  • affiches en folders om de ouders te informeren over de gezonde acties.

Voor wie?

Schooldirecteurs, coördinatoren en begeleiders van voor- en naschoolse kinderopvang (3 tot 12 jaar).

Hoe deelnemen?

Inschrijven in een vorming uit het vast aanbod voor scholen: http://www.vigez.be/opleidingen/actieve-kinderopvang

Kostprijs is 180 euro per opvang. Per opvang verwachten we minimaal 2, maximum 4 deelnemers. Indien de opvang met meer personen aanwezig wenst te zijn, dan dienen zij een vorming op vraag aan te vragen.

Vorming op vraag

Kostprijs voor een vorming op vraag is 900 euro, inclusief de materialen. De inhoud van de vorming is hetzelfde als bij het vast aanbod. Deze kan aangevraagd worden door bijvoorbeeld een gemeente (of intergemeentelijk) die aanbod geeft aan eigen opvanginstellingen, door een scholengemeenschap, door 1 of meerdere opvanginstellingen, …

Wil je met Actieve Kinderopvang aan de slag? Goed idee!

Meer informatie vind je hier: http://www.vigez.be/projecten/actieve-kinderopvang

Inschrijven voor het vast aanbod kan via http://www.vigez.be/opleidingen/actieve-kinderopvang en duid de gewenste vorming aan.

Indien vorming op maat: aanvragen via mail naar natalie@logozenneland.be met vermelding:

  • Vorming Actieve kinderopvang op vraag
  • Voorkeurslocatie
  • Voorkeursdatum
  • Aantal opvanginstellingen die vorming zullen volgen
  • Aantal personen die vorming zullen volgen
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen