Nieuwsbrief

← Vorige

Welbevinden en Veerkracht in de sociale economie

Ook voor bedrijven uit de sociale economie is de veerkracht van hun medewerkers erg belangrijk.
Logo Zenneland werkt samen met andere partners aan de ondersteuning van deze bedrijven met methodieken en acties rond dit thema.

Er is een specifieke nood in deze sector om extra in te zetten op de geestelijke gezondheid van hun medewerkers. Deze mensen kampen nog meer dan in andere sectoren met geestelijke gezondheidsproblemen en dat is vaak de oorzaak voor het hoge werkverzuim of absenteïsme in deze sector. Werken aan de mentale veerkracht van medewerkers kan problemen verhinderen en/of verminderen en zo leiden tot een daling van het werkverzuim.

Studiedag Veerkracht

In januari 2016 vond er een studiedag plaats. Tijdens deze studiedag gaven we bedrijven uit de sociale economie in Vlaams-Brabant informatie en middelen om te werken aan de mentale veerkracht van werknemers. Enkele bedrijven uit de sector werden ook betrokken bij de uitwerking van de studiedag. Pluspunt vzw, IN-Z vzw en Entiris gaven bijvoorbeeld feedback over het concept. Tijdens de studiedag lieten we ook enkele van deze bedrijven aan het woord.

De studiedag startte met een theoretische introductie over werkverzuim in de sociale economie door professor Sara Willems van de UGent. Jasmine Mommens van UGent sloot aan met de resultaten van de specifieke interventies ('screeningsinstrument' en 'Goed Gevoel Stoel') om de veerkracht van doelgroepmedewerkers te bevorderen (StEIGERs).Tijdens de lunch konden de aanwezigen kennis maken met verschillende organisaties (CGG's, EDPBW, vormingsinstellingen, Logo's, …) die hen kunnen ondersteunen in de praktijk. Tijdens twee inspiratiecafés gingen de deelnemers zelf aan de slag met het screeningsinstrument, de 'Fit in je Hoofd'-carrousel en de 'Goed Gevoel Stoel'.

Dit zijn de presentaties rond mentale veerkracht verbeteren in de sociale economie:

Aan de slag in jouw organisatie

Deze studiedag toonde leidinggevenden in de sociale economie wat mogelijk is in hun bedrijf.

Kon je er niet bij zijn?
Geen probleem. Je kan ook aan de slag met de aangereikte informatie, projecten en tools. Waar mogelijk ondersteunt Logo Zenneland je op maat, of we verwijzen je door naar instanties die je kunnen bijstaan.

Meer info nodig? Mail gerust naar fabienne@logozenneland.be

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen