Nieuwsbrief

← Vorige

Voordracht 'Meer bewegen en minder zitten'

"Je wil meer bewegen, maar hebt niet altijd tijd of zin? Hoe kan je gezond bewegen toch gemakkelijk inbouwen in je dagelijkse leven? Waarom is lang stilzitten niet hetzelfde als te weinig bewegen? En is lang stilzitten slechter voor de gezondheid dan roken?”

De voordracht ‘Meer bewegen én minder zitten’ geeft een antwoord op deze en andere vragen van burgers. Er wordt stil gestaan bij: lichaamsbeweging en lang stilzitten, wat doet het met onze gezondheid en hoe beïnvloedt onze leefomgeving deze gedragingen. Daarnaast worden er enkele praktische oefeningen uitgevoerd om de deelnemers zelf gedragingen en leefstijl in kaart te laten brengen. Er wordt samen naar redenen en oplossingen gezocht, en er worden ook enkele concrete handvatten aangereikt, waaronder de 10.000-stappenmethodiek. De lesgever is steeds een expert beweging die hiervoor een training bij het VIGeZ heeft gevolgd.

Sedentair gedrag omvat alle activiteiten die je uitvoert in zittende of liggende houding. Het zijn activiteiten met een laag energieverbruik. Voorbeelden van sedentaire activiteiten zijn tv- en dvd-kijken, computeren, zitten op school, op het werk of in de auto. Dit betekent dat een persoon die wel aan de beweegnorm voldoet, omdat hij bijvoorbeeld dagelijks naar het werk fietst, maar verder vooral zittend de dag doorbrengt, toch een sedentaire levensstijl kan hebben. Met andere woorden, als je elke dag 30 minuten matig intensief beweegt kan je gezondheid toch nog schade ondervinden als je voor de rest van de dag voornamelijk langdurig en onafgebroken stilzit. Je kan dus extra gezondheidswinst boeken door het zitten om het half uur te onderbreken en eens recht te staan.

Voor wie?

Iedereen, vanaf 18 jaar.

Wie kan met deze lezing aan de slag?

Lokale besturen, verenigingen en organisaties.

Wil jij een voordracht organiseren? Goed idee!

Lokale besturen of andere organisaties die graag deze workshop willen organiseren, kunnen hiervoor terecht bij Natalie Verhelle via email (natalie@logozenneland.be) of even bellen naar 02 582 75 91.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen