Nieuwsbrief

← Vorige

Gezond Binnen - actieweek met als doel: een rookvrij huis!

Thema: “Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!”

De actieweek ‘Gezond Binnen’ van 13 tot 17 november 2017 promoot een rookvrij huis. Passief roken is een onderschat gezondheidsrisico bij ouders en kinderen. Samen met Kom op tegen Kanker zetten we een week lang in op “Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!” Jaarlijks sterven er wereldwijd ongeveer 600.000 mensen aan de gevolgen van passief roken: 380.000 door hartziekten, 165.000 door ademhalingsinfecties, 37.000 door astma en 21.400 door longkanker. Een veilig niveau van blootstelling aan tabaksrook bestaat NIET. Daarom is roken in huis nooit oké. Meer informatie over de risico's van passief roken vind je op www.passiefroken.be.
 
In Vlaanderen zitten dagelijks 68.000 kinderen in de tabaksrook waardoor ze meer kans hebben om ziek te worden. Veel ouders weten wel dat meeroken ongezond is, toch zijn er heel wat misverstanden. Zo is roken onder de dampkap of aan het open raam geen oplossing. De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich toch nog in huis en de giftige deeltjes zetten zich vast op kleren, de vloer, de meubels, het speelgoed. Enkel buiten roken zorgt ervoor dat kinderen niet meeroken.

Voor wie?

De algemene bevolking

Wie kan hiermee de slag?

Lokale besturen, OCMW’s, huisartsen, apothekers, verpleegkundigen, kinderartsen en zorginstellingen…

Wat kan je doen als lokaal bestuur?

Veel.
Huisartsen en zorgverleners pakken SAMEN dit probleem aan. Maar in de praktijkruimte kunnen we niet alle rokers individueel bereiken met feiten en harde cijfers. Daar kunnen de zorgverleners in je gemeente jullie hulp bij gebruiken.

Hoe informeer je rokers?
  • Bekijk in de menukaart wat je kan doen, bestel materialen, of neem contact op met Emilie De Witte, medisch milieukundige bij Logo Zenneland, voor hulp of ondersteuning.
  • Gebruik het artikel "Meeroken, weet jij er het fijne van?" in je nieuwsbrief of op je website, eventueel als aankondiging van een workshop of activiteit.
  • Verspreid de harde cijfers over de gezondheidsrisico’s van passief roken op de gemeentewebsite, het infoblad, op het scherm in de wachtruimte, via lokale verenigingen... Voorbeeldartikels vind je hier.
  • Bestel gratis de campagnefolders en -posters van de campagne ‘Binnen roken is nooit oké’.
  • Kleed je wachtruimten tijdelijk aan met campagnemateriaal ‘Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!’.  Er zijn posters, folder, banners, video, geanimeerde info... Bestel gratis materialen.
  • Organiseer samen met een lokale vereniging (Femma, Okra, jeugdbeweging,…) een infosessie op maat over de gevaren van passief roken.

Wat kan je doen als (huis)arts, zorgverlener en vertrouwenspersoon, OCMW?

Praat met rokende ouders over niet roken in huis!
Gebruik de campagne en communicatie die ook door de gemeente gepromoot worden als aanleiding voor het gesprek. Dit gesprek is een uitdaging.
Daarom is er voor artsen en zorgverleners een infosessie op maat beschikbaar en een online gesprekstool als hulpmiddel.

Informeer patiënten.
Bestel gratis of download video's, de campagnefolders en -posters van de campagne.

Bereid je voor.
- Bouw je eigen kennis op zodat je misverstanden kan oplossen.
- Volg de online infosessie 'Meeroken is geen binnenpretje, praat erover' en bereid je voor op een gesprek aan de hand van cases, tips en voorbeeldgesprekken.
- Organiseer een infosessie via LOK/HAK. Contacteer hiervoor emilie@logozenneland.be (02 582 75 91).

Logo Zenneland zet je op weg

Wil je een actie organiseren rond gezond binnenmilieu en passief roken? Verkies je een ander thema dan passief roken?
Neem contact op met emilie@logozenneland.be voor meer info of bel naar 02 582 75 91. Kijk ook naar www.gezondbinnen.be voor meer info.

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen