Nieuwsbrief

Alcohol en drugs in de sportclub? Krijg er vat op met ‘Sportivos’!

Wie sport denkt, denkt gezond. Toch kan ook een sportclub geconfronteerd worden met (gezondheids)problemen door alcohol of andere drugs. Denk maar aan dronken supporters, agressie rond en op het speelterrein, dealen in de kleedkamers, trainers die een fout voorbeeld geven aan jonge sporters, carpoolen onder invloed, enzovoort.

Sportivos, het nieuwe preventietraject van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), wil sportclubs helpen die problemen te beperken. Er wordt in drie fasen gewerkt aan het uitstippelen van een alcohol- en drugbeleid in een sportclub. Sportivos-clubs streven naar een veilige en zorgzame clubomgeving met gezondheidswinst voor sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers van de sportclub.
Sporten is gezond! Of niet?

Daarom stelt VAD Sportivos voor: een gefaseerde aanpak en een concept die ook voor kleinere clubs haalbaar zijn. In 3 fasen, die elk min of meer gelijk lopen met een sportseizoen, wordt stapsgewijs gewerkt aan het uitstippelen van een alcohol- en drugbeleid in een sportclub. Elke fase wordt afgesloten met het behalen van een label.

Voor het behalen van het bronzen label ligt de focus op het informeren van de club, het bewustmaken over veilig verkeer en het opleiden van bestuursleden en barverantwoordelijken. Na het behalen van het brons, kunnen de clubs voor het zilveren label verdergaan op het ingeslagen pad. Er wordt dan onder andere een alcohol- en drugcoach aangesteld. Voor het behalen van het gouden label ligt de focus op het inbedden van de waarden in het clubreglement en bredere clubwerking.

Eerste vijf clubs behalen ‘Sportivos brons’
Vijf clubs, die afgelopen winter Sportivos uitgetest hebben, ontvangen nu het bronzen Sportivos-label als erkenning voor de inspanningen die zij leverden. Zes clubs werken nog hard om het label te behalen. Zij hebben de basis gelegd voor een effectieve en structurele preventie-aanpak waar ze nog jaren de vruchten van kunnen plukken.
De vijf clubs die Sportivos Brons behaalden, zijn:
 Sparvoc Lanaken (volleybal)
 Volleybal Berg-Op Wijgmaal
 Volleybal Kruikenburg (Ternat)
 KSKL Ternat (voetbal)
 BBC Falco Gent

De zes clubs die nog hard aan het werk zijn:
 KWS Linkhout (voetbal)
 Surfclub Inside Outside Oostende
 FC Lennik (voetbal)
 OHL (voetbal, Oud-Heverlee)
 KOSC Wijgmaal (voetbal)
 Koninklijke Roei- en Nautische Sport Oostende

“Dit is nog maar het begin,” legt Marijs Geirnaert, directeur van VAD, uit. “Hopelijk gaan deze clubs door op hun elan en gaan ze de volgende seizoenen ook voor het zilveren en het gouden label. Want het uiteindelijke doel van Sportivos is een veilige en zorgzame clubomgeving met gezondheidswinst voor sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers.”

Vanaf nu kunnen ook andere sportclubs zich inschrijven. Zij starten onder begeleiding van het Vlaams preventiewerk alcohol en drugs met Sportivos Brons. Inschrijven kan via www.vad.be/sportivos.
***
Voor bijkomende informatie
Marijs Geirnaert, Directeur VAD
marijs.geirnaert@vad.be
Tel: +32 (0) 2 423 03 35
Gsm: +32 (0) 495 36 76 79
www.vad.be

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen